Racons literaris: Mutt

muttDes de fa uns pocs mesos hi ha un espai a Barcelona pels amants dels llibres, del disseny i de l’art, i aquest espai es diu Mutt. La galeria-llibreria es va obrir al desembre, a l’antic lloc que ocupava la Iguapop Gallery, que va emigrar a Madrid. El seu amo, Juanjo Fernández té una gran experiència en llibreries i es va decidir a obrir la seva, ja que estava avorrit de treballar per altres persones i volia una mica d’independència. El resultat no pot ser millor, llibres d’avantguarda, curiosos, interessants, bonics i alguns que no es troben a altres llibreries.

A la Mutt es respira disseny. No només pel seu espai diàfan, sinó evidentment pels llibres que es venen aquí. Hi ha de tota mena, disseny gràfic, industrial, d’interiors, de moda, de publicitat… I també hi ha cabuda per l’art i pels llibres de curiositats, que potser no aporten res, però que poden convertir-se en el regal ideal per aquells als qui els agraden les rareses. Com és el cas del llibreHairy Hunks, un llibre ple de fotos d’actors, cantants i altres molt peluts, amb bigotis frondosos i alguns amb pinta d’home de les cavernes. També hi ha d’altres que criden l’atenció per les seves portades, com el cas de New Religion de Damien Hirst, amb una portada que té una creu i unes flors, sense cap tipus de lletra, i on a l’interior trobes l’art de Hirst que compara la religió amb la medicina.

Com em comenta el David, amic d’en Juanjo que està portant la botiga aquests dies mentre ell és a Milán, aquí pots trobar llibres que no trobes a altres llibreries. Com, per exemple, guies atípiques de la ciutat, com les de Lecool, “aquestes guies tenen molt d’èxit entre els estrangers que entren a la botiga, perquè van buscant coses diferents per veure a la ciutat” em comenta David. El motiu pel qual l’amo de la llibreria estigui a Milán és que allà Mutt té un germà bessó, amb el mateix nom que és només galeria d’art. Allà han portat l’anterior exposició que ocupava les parets de la Mutt de Barcelona, l’anomenada A pleasure to (undress you)de Paco y Manolo. Actualment a la llibreria de Barcelona i fins el 27 de març, podrem gaudir dels quadres i pintures d’estil naïf de l’artista japonès Sosaku Miyazaki que ha cobert de color les parets blanques de la Mutt. Una bona oportunitat per descobrir nous artistes mentre intentes decidir quin dels centenars de llibres que tenen exposats  comprar.

Parlem amb Juanjo Fernández per e-mail i li preguntem per les seves editorials favorites. “Tinc moltes, Power House Books, Dash Books, Blackie books, Motto, Alpha Decay…” Totes elles editorials amb una visió molt cool a l’hora d’escollir els seus autors. També parlem sobre llibres interessants: “El meu llibre de capçalera en aquest moment és Knockmstiff de Donald Ray Pollock aLibros del silencio. I un altre llibre que recomano a tothom és Soulmelinha de Javier Calvo, i també el llibre Libro de la Fantasía, de Rodari a l’editorial Blackie Books, és preciós”. Unes quantes recomanacions d’un expert en llibres que no hem de desaprofitar. Ara ja saps on trobar el regal perfecte.

 

Article escrit per Cara B Barcelona Cultura. Per desgràcia la botiga ja no existeix.