Racons literaris: Kosmopolis

kosmopolisAquest mes finalitzem el nostre itinerari literari amb una de les cites més importants de les lletres, la fira Kosmopolis que es celebra al CCCB. En la seva sisena edició, del 24 al 26 de març, Kosmopolis ens porta noves formes de literatura digital, xerrades i debats sobre el futur dels llibres, nous gèneres experimentals i el moment actual de la literatura a internet.

El títol d’aquesta edició de 2011 és La festa de la literatura amplificada que ens dóna una idea d’allò que ens trobarem. En el festival coneixerem els nous camins de la literatura a través de les xarxes socials, com per exemple Twitter, al qual es dedicarà una sessió el dissabte anomenada Twiteratura. O també la sessió anomenada Hendecasíl.labs en tinta electrònica, una forma de veure la poesia de Joan Margarit d’una manera diferent i en un entorn amb nous suports.

El festival, que va començar la seva posada en marxa ahir dijous, té una àmplia oferta de seccions per tots els públics. Partint del seu propi canal audiovisual, el Canal Alfa, on es projecten vídeos relacionats amb la poesia experimental, documentals i animacions entre d’altres, vam poder gaudir ahir del documental sobre la poetessa punk per excel·lència, Patti Smith. El documental, anomenat Patti Smith: Dream of life, versa sobre la vida de la cantant i les influències que van tenir sobre ella els poemes de Rimbaud o William Blake, a més de la seva relació amb l’escriptor de la generació beat William Borroughs. També ahir, es va poder assistir a la taula rodona presidida per Ian McEwan i Jorge Wagensberg sobre el canvi climàtic i el temps a la literatura, emmmarcat dins de la secció Diàlegs K.

Com a activitats destacades per als pròxims dies, tenim l’Operació Lem, sobre la figura de Stanislaw Lem, el creador de Solaris i un dels màxims representants de la ciència-ficció. Demà divendres, podrem assistir a una altra sessió de Diàlegs K de la mà d’Enrique Vila-Matas i Eduardo Lago que conversaran sobre la literatura a Barcelona i a Nova York. Dissabte podrem tenir de manera virtual al gran Henry Jenkins, pare de teories sobre la cultura del fan i que ens parlarà de la imaginació transmedia, una nova forma de literatura que es dona amb les xarxes socials i que creem entre tots. També hem de destacar la conferència d’Alessandro Baricco i la performance i lectura que donaran Eloy Fernández Porta i Agustín Fernández Mallo entorn a Afterpop, un llibre de Porta que va camí de convertir-se en llibre de culte, i també una filosofia i una forma de denominar a tota una generació d’escriptors nascuts de la saturació d’informació creada per internet i els mass media.

Durant aquests tres dies també es podrà participar en sessions de poesia slam, tallers de la secció BookCamp i de debats entorn al teatre i la dramatúrgia per primera vegada al festival. A més de sessions de poesia africana al Cafè Europa i d’una jam d’escriptura de set hores en la que participaran artistes com Manuela Vilas, Flàvia Company, Mathias Enard o Andrés Neuman entre d’altres. A destacar també la sessió de Lostologiadedicada a la sèrie que més ha donat a parlar aquests darrers anys. Moltes propostes interessants en les què veurem què passa amb el futur de la literatura i en les que indagarem en noves formes de comunicació a travès de les lletres.

Pots consultar tota la programació de Kosmopolis aquí. El preu d’una entrada de dia és de 9€ i l’abonament per als tres dies té un preu de 20€.

 

Article escrit per Cara B Barcelona Cultura. 

 

Advertisements