Racons cinematogràfics: Festival Internacional de Cinema d’Autor de Barcelona

Finalitzem el nostre itinerari cinematogràfic d’aquest mes amb una de les cites imprescindibles d’aquest 2011 per tots aquells amants del setè art. Es tracta de la primera edició del Festival Internacional de Cinema d’Autor de Barcelona, també conegut com D’A, una nova empresa nascuda de la passió pel cinema i que planta cara a la difícil situació que es presenta en els nostres dies perquè el cinema de qualitat arribi a les sales.

El D’A neix com la necessitat de reclamar l’autoria com a concepte sense cap mena de por i descartant vells clixés que es respiren entorn a aquesta paraula. Amb la intenció d’apropar un tipus de cinema que no arribaria mai al nostre país sinó fos per iniciatives com aquestes, el D’A s’articula en cuatre seccions: Direccions, Àsies, Promeses de l’est i Autoria Catalana. En aquesta primera edició només hi haurà premi del públic, que escollirà la millor pel·lícula, però la intenció és que en el futur es premiï l’autoria tal i com comenta Carlos R. Ríos, director del festival.

Menció especial mereix la retrospectiva de Guy Maddin que tal i com comenta el Carlos, volia estar present al festival, però els productors de la pel·lícula que està posant en marxa en aquests moments no li han permès escapar-se a la ciutat comtal. En total es veuran 32 curtmetratges del realitzador i nou llargmetratges entre els quals es troba Archangel, Dracula: Pages from a virgin’s diary o My Winnipeg.

Hi haurà també una sessió especial de 3D amb la projecció de l’última pel·lícula del mestre Werner Herzog, Cave of forgotten dreams, un documental en què l’alemany ens presenta les coves Chauvet del sur de França, on encara es troben algunes de les pintures rupestres més importants descobertes fins els nostres dies.

Quant als directors que assistiran al festival per presentar les seves pel·lícules, podrem gaudir de la presència de Mia Hansen-Love, directora de Le père de mes enfants, premiada a Cannes i una de les mirades femenines del D’A. També estaran presents els directors catalans Félix Fdez de Castro, Isaki Lacuesta, Elena Trapé i Daniel V. Villamediana presentant les seves respectives pel·lícules; María y yo, La noche que no acaba, Blog i La vida sublime. Per la resta de pel·lícules també hi haurà presentacions per part de personalitats de la premsa especialitzada o del món del cinema, com és el cas del director del festival de Sitges, Ángel Sala, que presentarà la coreana Oki’s movie. A la secció Direccions cal destacar el documental de ficció Julien, ambientat en la campinya francesa i també la pel·lícula L’illusion comique de Mathieu Amalric, director de Tournée, que va ser una de les pel·lícules presents a l’Off Cinemart, el mini-festival d’aquesta tardor predecessor del D’A. Pel que fa a la secció Àsies, on es projectaran les millors pel·lícules inèdites de directors asiàtics com Sion Sono o Takeshi Kitano, cal destacar Hi-So d’Aditya Assarat que va obtenir el premi Tiger a Rotterdam per la seva anterior pel·lícula, Wonderful Town. Per últim, a la secció de Promeses de l’est es projectaran pel·lícules de l’est d’Europa, on cal destacar Bibliotèque Pascal, que va ser el descobriment del Fantasmagoria Festival i Essential Killing de Jerzy Skolimovsi, l’estrella d’aquesta secció.

Per si això no fos prou, per tot aquell que vulgui gaudir de més cinema a casa, el D’A juntament amb Filmin ha creat una quarta pantalla online anomenada D’@ en la qual per 4,95€ es podrà gaudir d’algunes de les pel·lícules que es projecten al D’A i d’altres imprescindibles en qualsevol filmoteca d’un amant del cinema d’autor. Avui divendres 29 tindrà lloc la sessió inaugural del festival amb la pel·lícula Pequeñas mentiras sin importancia de Guillaume Canet, una comèdia coral que narra les aventures i situacions d’un grup d’amics en la seva maduresa, durant les vacances d’agost. Com a clausura, el dia 7 i 8 de maig podrem veure l’última pel·lícula del gran Manoel Oliveira, El extraño caso de Angélica (veure vídeo).

Del 29 d’abril al 8 de maig porteu sempre al damunt gotes pels ulls perquè les vostres retines no podran descansar ni un moment: comença el D’A.

Per veure la programació i sinopsis de totes les pel·lícules del festival podeu consultar la web del D’A. Els abonaments de 5 entrades tenen un preu de 25€, l’entrada a la filmoteca té un preu de 3€ i l’entrada individual 7€, enrtrada sessió especial, 9€.

 

Article escrit per Cara B Barcelona Cultura.

Advertisements