Racons cinematogràfics: Videoclubs

videoclubsExisteix a la ciutat una resistència cinèfila i aquesta s’anomena Videoclub. Una idea que va proliferar amb les cintes VHS i el boom del cinema a casa, i que amb internet i les pel·lícules online ha anat decaient obligant a molts videoclubs a tancar. Però encara queden alguns que resisteixen i ens ofereixen el millor cinema d’autor i les pel·lícules que no trobaràs a cap altre lloc.

És difícil que no trobis alguna cosa a internet, perquè gairebé tot està a la xarxa. Bé, tot no, el tracte humà encara és al carrer i això no pot oferir-t’ho una pantalla d’ordinador, per moltes pel·lícules que puguis trobar al món digital.

A Barcelona encara queden alguns videoclubs que t’ofereixen un tracte especialitzat i una bona selecció de pel·lícules. És el cas de llocs com La Papaya Verde, al barri Gòtic, on pots trobar tant les últimes estrenes més comercials com La red social o Toy Story 3, com pel·lícules de culte, per exemple, Little Fugitive, una pel·lícula de 1953 que va servir d’inspiració als cineastes de la Nouvelle Vague. En aquest videoclub també tenen una selecció online, per adaptar-se als temps moderns i no deixar a ningú de banda, on pots llogar pel·lícules per 2 i 3 euros.

A l’Eixample, trobem Video Instan, al carrer Enric Granados, portat per Aurora Depares, filla dels antics amos del videoclub, que va néixer a 1981 en plena efervescència de la cinta VHS, i on encara pots trobar relíquies en aquest format. A Video Instan, no només tenen pel·lícules descatalogades i que no pots trobar a cap altre lloc sinó que també t’aconsellen en funció dels teus gustos. Com em comenta l’Aurora, cada treballadora del videoclub és aficionada a un tipus de cinema; “Jo et recomanaria Blade Runner o Distrito Nueve, Montse, a qui li agrada el cinema francès et recomanaria Mis tardes con Margueritte, Carmen que és més excèntrica et recomanaria Kick Ass i Míriam les pel·lícules més freaks i que ningú ha vist”. Parlem també del tipus de clientela cinèfila que visita el local i Aurora em comenta que “la clientela és de tot tipus, però la que més escasseja són els joves de 13 a 25 anys aproximadament, els adolescents gairebé no saben el que és un videoclub…”

Si anem a la sempre plena de encant vila de Gràcia, trobem el Deuvedes, de més recent apertura que el Video Instan i on pots trobar tot tipus de cinema independent, des de pel·lícules guanyadores al festival de Sundance com rareses i pel·lícules asiàtiques que no són fàcils de trobar. A més com a curiositat, els seus treballadors, amants tant del cinema com de la música, confeccionen un recopilatori musical cada any. Amb aquestes tres propostes és impossible que no trobis una pel·lícula que t’agradi. No creus?

La Papaya Verde es troba al c/ Julià Portet, 8.

Video Instan es troba al c/ Enric Granados, 30.

Deuvedes es troba al C/ Martínez de la Rosa, 71

*la foto que encapçala aquest article és un homenatge a la cinta VHS del programa de televisió Muchachada Nui.

 

Article realitzat per Cara B Barcelona Cultura.

Advertisements