Racons Musicals: Heliogàbal

heliogabalEl nostre itinerari de maig i juny tractarà sobre música i aquells espais de la ciutat que contribueixen a que els amants d’aquest art puguin gaudir-ne d’ella. Per inaugurar aquest itinerari, parlem de l’Heliogàbal, la sala de concerts indie per excel·lència.

Qui no ha anat mai a algun dels petits concerts que s’han fet a l’Heliogàbal? Situat al barri de Gràcia, aquest petit bar, sala de concerts i associació cultural, ha estat des del 1995 oferint bona música i begudes espirituoses a tothom que creuava la porta del número 80 del carrer Ramón i Cajal.

L’Heliogàbal és un bar amant de la música, per músics i amb músics, ja que la programació d’alguns concerts la porten l’Artur Estrada del grup Nueva Vulcano amb l’ajuda, en ocasions, de Marc Lloret de Mishima (grup que apareix a la foto de l’article realitzada per Xavi Torrent), també responsable de la programació del PopArb. A més l’Artur és el cuiner oficial dels músics que toquen allà, ja que sempre cuina delícies gastronòmiques perquè se sentin com a casa.

Depenent del dia que hi vagis pots trobar un tipus de música o una altra, i fins i tot recitals de poesia, a més d’exposicions que engalanen les parets vermelles del bar. Tots els dimarts el jazz té una cita amb l’Heliogàbal gràcies al criteri de l’Andreu Zaragoza, encarregat d’escollir els grups per les Gracia Jazz Sessions. Els diumenges, en canvi, signifiquen poesia, música experimental i vermuts. Hara Kraan i Roger Fortea de Usted es un colectivo programen aquestes sessions de recitals i de Músiques disperses, cicle en el qual han participat artistes com Pau Riba o Pascal Comelade. En quant als vermuts dominicals són petits concerts acompanyats d’unes patates, unes olives i un martini que es fan cap a les 12h del migdia. No hi ha res millor per combatre la ressaca del dissabte.

Entre setmana, la programació oscil·la entre el pop i el rock, amb grups majoritàriament locals, i a vegades amb grups internacionals i solistes com el nordamericà Bart Davenport, que sempre que pot fa un concert a l’Heliogàbal. També han comptat amb Jeremy Enigk, cantant de Sunny day real state, Daniel Higgs, Agent Ribbons o Jeffrey Lewis Band entre altres. I pel que fa als grups nacionals i locals, han passat per allà Me and the bees, Inspira, Brian Hunt, Le Pianc, Fred i Son, Ainara LeGardon o King of Prússia, per citar només alguns dels milers que han tocat a la sala, que programa aproximadament 250 concerts a l’any.

A més, i en el marc de les festes de Gràcia, munten el Festigàbal, un festival de petites dimensions amb grups molt grans. Tot això és possible gràcies a l’aposta que ha fet Albert Pijuan, actual amo de l’Heliogàbal, un petit bar format per una gran família, que inclou també al Xavi Batlló, encarregat del bar i un dels cambrers més amables del món. I és que a l’Heliogàbal s’està com a casa i sempre sona bona música.

L’Heliogàbal es troba al carrer Ramón i Cajal, 80 i està obert de dimarts a diumenge a partir de les 21h (amb alguna excepció com els vermuts). Podeu consultar la programació i més informació a la pàgina del bar.

 

Article realitzat per Cara B Barcelona Cultura.

Advertisements